28 Nisan 2016 Perşembe

Maksim GORKİ "ANA"

       Kitapla yaşadığımı ve bu blogumda arada bir beni derinden etkileyen kitapları yani eserleride paylaşacağımı yazmıştım ilk yazımda..
       Maksim Gorki nin "ANA" eseri beni oldukça etkilemişti ve ilk sahip olduğum kitabımdı.Kütüphanemdeki baş yapıt ve amcamın şimdiye kadar bana verdiği en güzel hediye.. Seneler önce okumuş olmama ragmen aklımdadır en ince ayrıntısına kadar. Ve bunu blogumda paylaşmak benim için büyük keyif.. tabiki bu eserin yanında beni etkileyen birçok eser var. Onlarıda zamanla yazacağım blogumda..  



       " Kitabın baş karakteri yani Ana kendisini sürekli döven işçi kocasının ölümünden sonra oğlu Pavel ile birlikte kalırlar. Bir süre sonra Pavel yaşadıkları kasabadaki gençlikten çok farklı bir şekilde büyümeye başlar. Anne Pelage oğlunun diğer gençlerden daha olgun bir kimliğe büründüğünü fark edip yaşantısını çok merak eder. ve oğlunu gizli bir şekilde takip eder. Bu arada evleri kitapla dolup taşmıştır. Pelage bu yolla oğlunun yaşantısını incelemeye başlar. Pavel annesini sosyalizm ve işçi kesimin burjuvalarla olan çatışmasıyla tanıştırmıştır.
        Pavel artık hergün şehirden arkadaşları ile toplanıp konuşmalar yapmıştır. Sorunu çözmek için hep beraber uğraşmışlardır. Buna ek olarak fabrikadaki sefil işçi hayatı üzerine tartışıp bildiriler hazırlamışlardır.
       İlk başlarda ürkek davranan Pelage yani Ana bir süre sonra oğlu ve arkadaşlarıyla içli dışlı olmaya başlamıştır. Bu yolun doğru yol olduğuna kanaat getirmiş ve oğluyla aynı yolda devam etmeye başlamıştır. Artık oğluyla aynı yola baş koymuştur.
      1905 devriminden önceki bu olaylar işçileri despotluğa karşı ayaklandırmıştır ve en sonunda 1905 devrimi patlak vermiştir.
     Başta köyde çalışmalarını sürdüren Pelage işçilere ve köylülere bildiri dağıtır. Böylelikle toplumda etkin bir üye olmuştur. Bu sosyalizm için çalışmalar oğlu ve arkadaşlarıyla devam etmiştir.
    Bu insanlık ve eşitlik için süren savaş en sonunda oğlu ve onun bazı arkadaşlarının hapise girmesine sebep olmuştur. Pelage de şehirdeki başka bir sosyalist genç olan
Nikolay ın evine yanına yerleşmiştir. Onunla birlikte bi takım çalışmalar gerçkeleştirmiştir.
       Mahkemeye çıkan Pavel  ve arkadaşları için şehirden uzaklaştırma yani sürgün kararı sonucunda Moskova ya gidip oğlunun mahkemedeki savunma konuşmasını dağıtmak için harekete geçer ve bir süre sonra fark edilir. Oğlunun gittiği yoldan giden Pelage bu yolda öldürülür.
      Romanda Pelage nin ölümü nasıl gerçekleştiği açıkca yer almaz fakat bildiri dağıtırken patlak verdikten sonra bekçiler ve jandarmalar tarafından dövülmüştür. Romanında sonunda ise kendi boğazını  sıktığı jandarmanın elini daha güçlü sıktığı yer almaktadır.  "



     Hayatına çok fazla şey katmak isteyen insanların yada şöyle söyleyeyim kitap okumayı çok seven ve kitaplarla yaşantısına birçok şey katan insanlarının işte bu eserden mahrum olmamaları gerekir. Her kitap severin kütüphanesinde ya da okuduğu kitaplar arasında yer almalı " ANA" ..

      Ben size bu eseri okumadan ölmeyin derim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder